Etnisch - Albanian

Iteams-NL heeft een focus op Albanezen. En niet alleen in Albanië en Kosovo waar de meerderheid Albaneessprekend is, maar ook Albanese minderheden in de buurlanden, en de wereldwijde diaspora. 

Albanese wortels
Door de eeuwen heen hebben Albanezen zich ook uitgespreid over een groot deel van de wereld. Velen zijn geïntegreerd in de cultuur van de stad of het land waar zij wonen, maar in sommige plekken zijn zij geïsoleerde gemeenschappen gebleven die hun taal en cultuur hebben behouden. Overal waar het Groot Turkse Rijk geweest is, zijn mensen te vinden met Albanese wortels en namen.

Albanese Lente 
Het merendeel van de Albanezen hebben een islamitische traditie, ruim een derde heeft christelijke wortels. Maar voordat de Turken 5 eeuwen heersten over de Balkan, waren de Albanezen christelijk. Protestantse Albanezen waren betrokken bij de 'Albanese Lente' in de tweede helft van de 19e eeuw die leidde tot het Albanees als geschreven officiële taal, en Albanië als onafhankelijk land. Ook al bleven veel van de Albanees sprekende gebieden buiten de landsgrenzen. 

Open grenzen
Albanië was tot 1991 een geïsoleerd land dat het communisme en het bijbehorende atheïsme vaarwel zei. Met het opengaan van de grenzen brak een nieuwe tijd aan waarin traditionele waarden werden hersteld en gelijktijdig nieuwe invloeden binnen mochten komen. Iteams was er vanaf het begin bij (vanuit Nederland onder de naam Ancient World Outreach). En was nauw betrokken bij de grondlegging van kerken, bijbelschool, uitgeverij en een samenwerkingsorgaan voor zending en ontwikkelingshulp.

Nu is Iteams werkzaam als partner met inheemse organisaties en kerken. En geeft antwoord op de vragen die horen bij de ontwikkeling van het land en de kerk. In meer dan 20 jaar groeide de Kerk in Albanië van 5 gelovigen naar een aantal van meer dan 5000 en een grotere groep van geïnteresseerden daaromheen. Iteams dient de Albanese kerk in Albanië, Kosovo en VJR-Macedonië.

Geïnteresseerd?
Bent u geïnteresseerd in het werk onder en met Albanezen. Er zijn verschillende mogelijkheden binnen bestaande projecten, maar we staan ook open voor nieuwe uitdagingen. Dus als u een plan, visie of droom hebt, schroom niet om het te delen. Als organisatie willen we graag handen en voeten geven aan ideeën. U kunt ons Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. mailen.

Ook kunt u het Albanese werk steunen met een algemene gift. op bankrekening 
NL38 RABO 0111 4061 02 t.n.v. Iteams, o.v.v. Albanian Outreach

Terug