Diploma uitreiking in Zuid-Soedan

Op 4 maart 2017 vond een historische diploma uitreiking plaats in Ajuong Thok, Zuid-Soedan. Het was een kleurrijk feest waarin de 70 leerkrachten van basisscholen van LWF hun Getuigschrift van Onderwijs van Emmanuel Christian College ontvingen. De 70 leerkrachten namen deel aan een 10-maanden durende, intensieve bijscholing voor leerkrachten. Het doel van de training was om leraren in opleiding toe te rusten met kennis en pedagogische vaardigheden om hun onderwijs te verbeteren, om hen aan te moedigen om reflecterende leraren te worden, die hun eigen rol en die van hun leerlingen in de klas begrijpen. Tijdens de training hebben de leerkrachten veel samen gewerkt in activiteiten om hen voor te bereiden op een positieve samenwerking met hun collega's in de school.

 

De studenten werkten heel hard omdat ze hun onderwijs verantwoordelijkheden combineerden met volledige deelname aan deze intensieve training. Sommige studenten waren zo toegewijd dat ze maaltijden niet gebruikten gedurende de dag om ervoor te zorgen dat ze op tijd in de klas zouden zijn. In de avond verzamelden een aantal studenten zich onder de straatverlichting om aan hun groepsopdrachten te werken, omdat ze geen zaklamp hadden. Alle 70 deelnemers voltooiden hun opdrachten, presentaties en examens met succes.

Tijdens de vreugdevolle diploma uitreiking werden de docenten in het zonnetje gezet. Voordat de viering begon liepen de kandidaten rond in het kamp; vrolijke liederen over eenheid zingend. Toen de officiële uitreiking van de diploma’s begon, uitte de hele gemeente hun vreugde. Terwijl de kandidaten één voor één naar voren kwamen om hun diploma in ontvangst te nemen, werden ze door moeders, vrienden en ander mensen in het publiek toegejuicht voor hun prestaties en kregen ze een aantal creatieve decoraties. Het was een emotioneel moment waarbij sommige studenten maar voren kwamen met tranen in hun ogen.

De studenten ontvingen felicitaties van alle officiële genodigden. De vertegenwoordiger van de UNHCR benadrukte dat iedere leerkracht zoveel levens van kinderen beïnvloedt en daarom hebben ze een zeer belangrijk beroep. De eregasten van de viering waren de minister van Onderwijs en de vertegenwoordiger van de gouverneur van Ruweng. Hun toespraken waren bemoedigend en verheugden de gediplomeerden.

Na de viering genoten alle afgestudeerden van een lunch samen met hun vrienden en familieleden. De afgestudeerden spraken uit dat dit een prachtige dag was die ze nooit in hun leven zullen vergeten. Het heeft grote vreugde gebracht in Ajuong Thok en was een aanmoediging voor alle vluchtelingen om door te gaan met onderwijs.

Terug